Amalia Van Dosselaer
Amalia Van Dosselaer

Zaakvoerster en Vastgoedmakelaar-bemiddelaar

Waarom nieuwbouw kopen: Kosten, premies en alles wat erbij komt kijken.

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, is nieuwbouw een hele goede optie. In deze blogs bespreken we hoe nieuwbouw precies te werk gaat in België - Vlaanderen. Onder andere de initiële kosten, premies, hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken wanneer je nieuwbouw wilt kopen.

Wat is nieuwbouw?

Nieuwbouw is een term die gebruikt wordt voor nieuwe gebouwen die gebouwd worden onbebouwde grond, eventueel na afbraak vorig bestaand gebouw. Dit kunnen woningen, appartementen, kantoren of andere gebouwen zijn. Bij nieuwbouw hoef je dus niet te denken aan een renovatie of een oud gebouw dat opgeknapt wordt. Het voordeel van nieuwbouw is dat je de woning of het gebouw helemaal naar eigen smaak kunt bouwen, ontwerpen en inrichten. Dit maakt nieuwbouw vaak populair bij mensen die specifieke wensen hebben voor hun woning.

Wanneer kies je best voor nieuwbouw?

Bij oudere gebouwen moet je vaak op jaarlijkse basis enkele dingen herstellen of renoveren, elk jaar kunnen onverwachte kosten optreden. Als je voor nieuwbouw kiest dan heb je dit probleem niet. Alles wordt gebouwd met de nieuwste materialen en technieken. Bij een nieuwbouw werken we ook met de 10-jarige aansprakelijkheid. Hierdoor ben je 10 jaar lang verzekert voor alle schade inzake stabiliteit, soliditeit en/of (opstijgend) vocht.

Als dit aantrekkelijk klinkt, kan nieuwbouw ook een optie zijn als je de huidige bebouwing wil afbreken om daarna opnieuw te herbouwen. Dit geeft je de optie om een woning te hebben die helemaal op jouw wensen is afgestemd. Dit biedt ook een oplossing wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige woning, want nieuwbouwwoningen zijn voorzien van de laatste technieken om energie te besparen.

Hoe werkt nieuwbouw?

In België - Vlaanderen verloopt het proces van het kopen van een nieuwbouwwoning doorgaans als volgt: je betaalt verschillende voorschotten/schijven tijdens de bouwfase totdat het huis volledig is opgetrokken. Het is sterk aan te raden om te kiezen voor een professionele firma die het volledige bouwproces voor je uitvoert. Dit biedt niet alleen gemak, maar ook bescherming tegen mogelijke fraude. De wet van Breyne in België waarborgt jouw gemaakte kosten als de firma geen afgewerkt product levert. Let op: deze garantie is niet van toepassing wanneer je verschillende individuele aannemers inschakelt in plaats van een pilootaannemer.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, koop je namelijk een stuk grond waarop gebouwd gaat worden en een ontwerp voor een huis. De duurtijd om alles af te werken geeft je de tijd om alle ruimtes en meubelen te ontwerpen en uit te kiezen. Zo zal je de perfecte keuken, badkamer en leefomgeving hebben bij het intrekken.

Nieuwbouw premies

Wanneer je in een nieuwbouwhuis gaat wonen, kun je aanspraak maken op premies. Zo kun je bijvoorbeeld een premie krijgen als de woning voldoet aan bepaalde energienormen. Het is raadzaam om dit van tevoren goed uit te zoeken en je kan alle huidige premies bekijken op de officiële website van Vlaanderen .

Een van de grootste voordelen bij een energiezuinige nieuwbouw is dat je kan genieten van een korting of zelfs een volledige vermindering van de onroerende voorheffing. Dit zijn de zogenaamde ‘grondlasten’ die je jaarlijks moet betalen volgen het kadastraal inkomen van je woning. De meeste onroerende voorheffingen liggen tussen de € 1.000 - € 1.500. Dit kan je dus een korting opbrengen van € 7.500. Daarnaast zal je energiefactuur ook veel lager liggen en kan je genieten van heel wat garanties. Zo kan je bijvoorbeeld tot tien jaar lang genieten van een garantie op stabiliteit, solideit en/of opstijgend vocht.

De prijs van een nieuwbouw

De prijs van een nieuwe woning hangt af van heel wat verschillende factoren, onder andere de locatie, gebruikte materialen, technieken, afwerkingsgraad,.... Als je met kwaliteit bouwt zal de initiële prijs van een nieuwbouw hoger liggen dan een tweedehandse aankoop, maar hou hier zeker in het achterhoofd dat dit achteraf gecompenseerd wordt doordat je minder energie-kosten en/of reparaties zal hebben. Je kan ook heel zuinig zijn met de materialen die je uitkiest voor je nieuwe woning. Zo heb je zelf controle over hoeveel het je uiteindelijk zal kosten.

De kosten van nieuwbouw in België worden deels beïnvloed door subsidies en financiële stimuli van de overheid. Deze steunen zowel bouwers als kopers door de kosten te verlagen en financiële ondersteuning te bieden zoals de premies die we eerder bespraken.

Het proces van een nieuwbouw aankoop

Stap 1: onderzoek en selectie

De eerste stap is onderzoek doen en een selectie maken van mogelijke nieuwbouwprojecten. Bij immo charlie kan je rekenen op een persoonlijke aanpak, ik geef je graag verschillende opties die bij jouw wensen passen.

Stap 2: koopcontract tekenen

Nadat je je doorwoning hebt gevonden. Vormt het koopcontract de tweede stap in het proces van aankoop tot oplevering. In onze verkoopsovereenkosmt worden alle voorwaarden van de koop op papier vastgelegd. Neem de tijd om het koopcontract goed te lezen en eventueel te laten controleren door een specialist. Na ondertekening van het koopcontract moet wordt er een voorschot betaald van 5% op de verkoopprijs. Deze 5% is wettelijk vast gelegd door de bescherming die de Wet Breyne je biedt.

Stap 3: oplevering

De vierde stap is de oplevering. Hierbij wordt de woning van top tot teen gecontroleerd of alles naar je wensen en correctheid werd uitgevoerd. Dit kan gaan van het controleren of er geen barstjes in de vloer zitten, de werking van alle lichtpunten of stopcontacten tot het gebruik van de vaatwasmachine. Neem uw tijd om alles in detail te bekijken. Maak een lijst van zaken die je tegenkomt en maak afspraken over de voortgang van de bouw.

Stap 4: overhandigen sleutels

De laatste stap in het proces is het tekenen van het proces verbaal der opleveirng. Dit is het moment waarop het huis officieel van u wordt en u de sleutels krijgt. Hier kan het genieten van uw nieuwe woning beginnen.

Wat komt er nog bij kijken?

immo charlie zorgt ervoor dat jouw aankoop vlot en probleemloos verloopt. Ik zorg ervoor dat alle vergunningen en inspecties inclusief zijn in het project. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de kleine details.

Als je zelf gaat bouwen, moet je zelf op zoek gaan naar eventuele gebreken en moet je zorgen dat je geen belangrijke vergunningen over het hoofd ziet. Je moet ook rekening houden met de afwerking van jouw huis en dus de kosten van de vloerbekleding, de keuken, het sanitair, de tuinaanleg, etc.

Conclusie
Het proces van aankoop tot oplevering is zeer complex en er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Gelukkig kunt je inspelen op de kennis van een makelaar en zo een weloverwogen keuze maken voor een toekomstgerichte en kostenefficiënte woonsituatie.