Amalia Van Dosselaer
Amalia Van Dosselaer

Zaakvoerster en Vastgoedmakelaar-bemiddelaar

Wat is het stappenplan om een nieuwbouw aan te kopen in België?

Het bouwen of de aankoop van een nieuwbouwwoning of -appartement kan een spannende en uitdagende onderneming zijn. Ik bespreek eerst het stappenproces dat je zelf moet overlopen vooraleer je iets wil aankopen. Dan ga ik de stappen bespreken die je ondergaat als je een bestaand project aanschaft. Voor degene die zelf bouwen zullen we ook het bouwproces even bespreken.

De aankoop van een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning kan een uitstekende investering zijn en daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn tijdens het aankoopproces. Wat eerst in kaart moet gebracht worden zijn je persoonlijke gegevens zoals je financiële mogelijkheden en de wensen die je hebt in verband met jouw nieuwe woning.

Uw financiën in kaart brengen

Het is belangrijk om je financiën te overzien voordat je een woning koopt. Hierbij moet je rekening houden met alle kosten, van de aanbetaling tot de maandelijkse hypotheekbetalingen en de kosten voor de afwerkingen. Hou er ook rekening mee dat je mogelijk extra kosten moet betalen voor opties of upgrades in de woning. Zodra je jouw financiën in kaart heeft gebracht, kun je beginnen met het bepalen van je budget voor jouw nieuwe woning.

Zoeken naar een nieuwbouwwoning

Nu je een goed overzicht hebt inzake je budget, kun je alle opties overwegen. Maak een lijst van je wensen en eisen om het zoeken te vergemakkelijken. Bezoek modelwoningen en toonzalen om een idee te krijgen van de verschillende opties die beschikbaar zijn. In de regio van Oostende kan immo charlie je hierbij zeker helpen.

Contracten opstellen

Zodra je het huis of appartement van je dromen hebt gevonden, moet je samenwerken met de verkoper om een contract op te stellen. Het contract moet alle details van de transactie bevatten, inclusief de prijs van de woning, eventuele upgrades of opties en de opleveringsdatum van de woningbouwer. Neem de tijd om het contract grondig te lezen en te begrijpen voordat u uw handtekening zet. De compromissen van nieuwbouwwoningen moeten rekening houden met de Wet Breyne, die jouw als koper beschermt.

Financiering veiligstellen

Zodra je de compromis hebt ondertekend, moet je de financiering voor uw nieuwe woning veiligstellen. Werk samen met je hypotheekverstrekker om je financiering af te ronden en zorg ervoor dat je alle nodige documentatie tijdig inlevert. Houd je financieringsplannen in gedachten wanneer je opties of upgrades voor je nieuwe woning of appartement selecteert, zodat je binnen je gekozen budget blijft.

Een bestaand nieuwbouw project aanschaffen

Als aspirant-huiseigenaar wil je natuurlijk weten waar je precies aan begint. Dit stappenplan geeft je een helder overzicht van het gehele koopproces, van de eerste kennismaking tot het moment dat je eindelijk de sleutels in handen hebt.

1. Kennismaking en Informatie
Bezoek mijn op kantoor te Oudenburg (met privéparking) of maak een afspraak op de werf voor een uitgebreide informatiesessie over het nieuwbouwproject. Dit is hét moment om al je vragen te stellen en een eerste gevoel bij het project te krijgen.

2. Akkoord en opmaken van de compromis
Als je besluit om te kopen, zullen wij het compromis opstellen. Dit is de koopovereenkomst die alle afspraken tussen jou en de verkoper bevat.

3. Ondertekening en voorschot
Het compromis wordt ondertekend en conform de Wet Breyne betaal je een voorschot van 5% op de verkoopprijs van de woning.

4. Gesprek met de projectleider
Je zal een afspraak hebben met de projectleider om alle details van het bouwproject te bespreken. Dit is hét moment om jouw wensen kenbaar te maken.

5. Keuzes bij leveranciers
Je bezoekt onze leveranciers om keuzes te maken voor de afwerking. Je selecteert vloeren, binnenschrijnwerk, keuken, elektriciteitswerken, en badkamer/sanitair.

6. Akte en notaris
Binnen drie maanden na de ondertekening van het compromis zal de notariële akte worden verleden. Je hebt de vrijheid om zelf een notaris te kiezen zonder bijkomende kosten. Op dit moment betaal je de grondwaarde (minus het voorschot) en de schijven voor de reeds voltooide werkzaamheden.

7. Facturatie bouw schijven
Naarmate het werk vordert, zullen verdere schijven van de bouwsom worden gefactureerd. De schijven zijn eerder bepaald in de compromis. De bouwheer dient een attest voor te leggen van de architect, ter documentatie dat de schijf wel degelijk voltooid is. Zo loopt u nooit vooruit op de zaken.

8. Voorlopige oplevering
Bij de laatste schijf vindt de voorlopige oplevering plaats. Je krijgt de sleutels en controleert samen met de projectleider of alles naar je wensen en correctheid werd uitgevoerd. Dit kan gaan van het controleren of er geen barstjes in de vloer zitten, de werking van alle lichtpunten of stopcontacten tot het gebruik van de vaatwasmachine. Neem uw tijd om alles in detail te bekijken. Maak een lijst van zaken die je tegenkomt en maak afspraken over de voortgang van de bouw. Dit is het moment waarop je kunt gaan genieten van je compleet nieuwe thuis!

9. Definitieve oplevering
Een jaar na de voorlopige oplevering, zal automatisch de definitieve oplevering plaatsvinden.
immo charlie houdt zich strikt aan dit stappenplan, dit om zeker te zijn dat je goed voorbereid bent op het hele proces en om controle te behouden over alles dat er bij komt kijken. Van informatie inwinnen tot de sleuteloverdracht, elk onderdeel is belangrijk om te zorgen dat je straks zorgeloos in jouw nieuwe huis staat.

Het bouwen van uw nieuwbouw

In België wordt het bouwproces vaak volledig afgehandeld door de aannemer of bouwonderneming, daarom zijn de bovenstaande stappen dus ook de meest voorkomende. Als consument hoef je je meestal niet bezig te houden met de complexiteiten van de onderstaande procedures, omdat de ondernemer verantwoordelijk is voor het coördineren van alle nodige stappen. Dit ontlast jou als consument en biedt gemak, omdat zij de vereiste vergunningen regelen en het bouwproces efficiënt beheren. Je bent ook beter af om een volledig pakket aan te schaffen aangezien dit de enige manier is beschermd te zijn tegen fraude met de wet van Breyne.

Stap 1: plan en ontwerp

Een nieuwbouw bouwen begint met een plan en ontwerp. Het is belangrijk om een overzicht te hebben van je wensen en eisen om zo een geschikte bouwgrond te vinden. Tijdens deze fase kunt u ook kiezen voor architecten die u kunnen helpen bij het ontwerp van uw nieuwe woning. Samenwerken met architecten biedt een grote meerwaarde bij het ontwerpen van zowel interieur als exterieur van uw nieuwbouw.

Stap 2: bouwvergunning aanvragen

Nadat het ontwerp en de plannen zijn voltooid, dien je een bouwvergunning aan te vragen bij je gemeente. Deze stap is van cruciaal belang in het bouwproces, omdat het de goedkeuring van de overheid vereist om de woning te bouwen. Bij de aanvraag van een bouwvergunning zijn diverse documenten en certificaten vereist, waaronder de stabiliteitsstudie en moet er voldaan worden aan de EPB-eisen. Het is dan ook verstandig om tijdig met deze procedure te starten.

Stap 3: bouwen van de nieuwbouw

Met de bouwvergunning op zak kun je beginnen met het bouwen van de nieuwbouw. Het is belangrijk om een goede aannemer te vinden die je kan begeleiden tijdens de bouw. Een aannemer houdt rekening met zaken zoals de bouwkundige constructie, de installaties en de afwerkingen.

Stap 4: keuring door de overheid

Het is wettelijk verplicht dat de overheid een keuring van de woning doet als de bouwwerken achter de rug zijn. Zo keurt de overheid de stabiliteit van de woning en of de woning aan de energieprestatienormen EPB voldoet. De keuring is noodzakelijk om de woning te kunnen certificeren.

Afwerking van uw nieuwe thuis

Als uw nieuwbouw gekeurd is, is het tijd voor de afwerking. Dit is de laatste fase waarin de woning volgens je wensen wordt afgewerkt. Deze fase bevat onder andere de plaatsing van de keuken, de badkamer en het schilderen.

Een grondige inspectie
Voordat je de sleutels van jouw nieuwbouwwoning krijgt, is het belangrijk om deze grondig te inspecteren. Dit omvat het inspecteren van ramen, deuren, muren, plafonds, bekabeling en sanitair. Als je eventuele gebreken of problemen opmerkt, moet je deze onmiddellijk bij de aannemer melden.
Na de inspectie kan het een goed moment zijn om te werken aan de wanden en plafonds. Het is aan te raden om deze te verven voordat het meubilair en de decoraties worden geplaatst om te voorkomen dat er verfspatten op jouw kostbare stukken komen. Deze stap kan zowel voor als na de vloerbedekking komen.

Vloerbedekking
De volgende stap is het leggen van de vloeren. Dit moet gebeuren zodra alle inspecties en reparaties zijn voltooid om te voorkomen dat de vloerbedekking beschadigd raakt. De juiste vloerbedekking kan de sfeer van jouw huis verhogen en tegelijkertijd het comfort verhogen.

Verlichting
Hoewel elektro en verlichting vaak vóór de aankleding worden afgehandeld, is het soms beter om dit vooraf of tegelijkertijd met de afwerkingen te doen. Elektrische bedrading is een belangrijke stap in de afwerking van de nieuwbouwwoning. Het verkrijgen van de juiste elektrische bedrading kan helpen bij het verlichten van donkere hoeken en zorgt voor de juiste sfeer die jij wilt creëren in jouw nieuwe woning.

Interieur-inrichting
Last but not least, is de inrichting van jouw nieuwbouwwoning essentieel om jouw huis om te toveren tot jouw thuis. Meubels, decoraties, tapijten, accessoires en gordijnen zijn elementen die zorgen voor warmte en gezelligheid, en moeten daarom met veel zorg en aandacht worden uitgekozen.

Conclusie
Het bouwen van een nieuwbouw is een intensief proces en het stappenplan is niet altijd eenvoudig. Het is belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden voordat je gaat bouwen. Het plan en ontwerp zijn belangrijk om je nieuwbouw visueel gerealiseerd te zien. Met een bouwvergunning vraag je toestemming aan de overheid om de woning te mogen bouwen. Een goede aannemer kan je helpen bij de bouw. Na de bouw wordt de woning gekeurd door de overheid. Ten slotte is er de afwerkingsfase, waarna de woning helemaal af is. Door al deze stappen goed te volgen kan je een prachtige nieuwbouw laten bouwen.