Amalia Van Dosselaer
Amalia Van Dosselaer

Zaakvoerster en Vastgoedmakelaar-bemiddelaar

Voordelen van nieuwbouw voor woningzoekenden

Ben je op zoek naar een woning, ooit nagedacht over het kopen van een nieuwbouwwoning? Nieuwbouw heeft heel wat voordelen en kan voor veel woningzoekenden zeer interessant zijn.

Het kopen van een nieuwbouwwoning biedt aantrekkelijke keuzes als het gaat om het afwerken van de woning. Daarnaast heb je enige invloed op de indeling en de afwerkingen van de woning, bijvoorbeeld het aantal slaapkamers en de keukenstijl. Dit is heel aantrekkelijk voor gezinnen die een woning zoeken die perfect past bij hun woonbehoeftes. Maar laten we even dieper ingaan op de financiële voordelen en de voordelen van domotica in nieuwbouwwoningen.

moderne woningen

Wat een moderne woning inhoudt

Moderne huizen staan bekend om hun strakke lijnen, minimalistische styling en het gebruik van nieuwe technologieën. Ze zijn ontworpen met het oog op comfort, gemak en duurzaamheid, en dit maakt ze aantrekkelijk voor mensen die willen genieten van moderne voordelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om al deze comfort in een andere stijl van woning te gieten. Denk maar aan een landelijke woning, of een appartement!

Slimme technologieën
Moderne woningen zijn vaak uitgerust met slimme technologieën die je leven makkelijker maken. Ze hebben vaak ‘slimme’ thermostaten en verlichting die op afstand te bedienen zijn vanop je smartphone of tablet. Er zijn technologieën om de luchtvochtigheid te meten en af te voeren. Dit leidt tot een comfortabele en energiezuinige woning.

Duurzaam en milieuvriendelijk
Moderne huizen zijn heel goed geïsoleerd en gebouwd met milieuvriendelijke materialen. Ze hebben zonnepanelen en andere energiebesparende apparaten die het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dit maakt ze duurzaam, goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Domotica in huis installeren

Een handig systeem dat je vaak vindt in een nieuwbouw is het verlichtingssysteem. Dit systeem kan je op verschillende manieren bedienen. Zo kan je bijvoorbeeld met een app op je telefoon de verlichting in je huis bedienen. Ook bestaan er sensoren die detecteren wanneer je een kamer binnenkomt, en de verlichting automatisch aanzet. Dit bespaart niet alleen energie, maar biedt ook veel gemak.

Een ander systeem dat je hedendaags op afstand kan bedienen is het verwarmingssysteem. Dit systeem kan je bedienen via een app op je telefoon. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer thuis te zijn om de thermostaat aan te passen, en kan je deze functie op afstand gebruiken. Daarnaast bestaan er slimme radiatorknoppen, die je per kamer kan bedienen. Ook dit systeem bespaart veel energie.

Het is ook mogelijk om je woning te beveiligen met verschillende domotica-systemen. Hierbij kan je denken aan een systeem dat detecteert wanneer er iemand het huis binnenkomt, en dit aan jou doorgeeft via je telefoon. Ook bestaan er slimme sloten, waarbij je de deur kunt openen en sluiten met je telefoon. Dit biedt niet alleen extra veiligheid, maar ook veel comfort.

Daarnaast kan je in een nieuwbouw vaak smart home-apparaten vinden, zoals een slimme koelkast, slimme tv of slimme speaker. Deze apparaten zijn allemaal met elkaar verbonden, waardoor je ze met elkaar kan laten communiceren. Zo kan je bijvoorbeeld overal in het huis muziek afspelen, of kan je de juiste temperatuur instellen op je slimme koelkast. Dit biedt veel comfort en luxe aan jouw woning.

Financiële voordelen van nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft verschillende financiële voordelen. Allereerst is er vaak sprake van een garantieperiode van tien jaar, waarbij de aannemer verantwoordelijk blijft voor alles betreffende de stabiliteit, solideit of waterdichtheid. Dit zorgt voor veel zekerheid en voorkomt onvoorziene kosten. Daarnaast is een nieuwbouwwoning energiezuinig en goed geïsoleerd, wat zorgt voor een lagere energierekening.

Nieuwbouw kopen kan aan 6% BTW, wat zeer gunstig kan zijn bij je aankoop. Dit btw-tarief is van toepassing voor natuurlijke personen die de woning verwerven en ze gedurende 5 jaar hun domicilie daar vestigen. De woning moet ook volledig nieuw zijn en dus nog nooit gebruikt zijn geweest.

Er zijn nog enkele andere voorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden. Zo dient de woning in kwestie ook als privéwoning gebruikt te worden en mag ze alleen worden gebruikt door de nieuwe eigenaar. De bedoeling is dus dat je er zelf gaat wonen en het niet verhuurt.

Nieuwbouw premies

Vergeet niet om altijd de actuele premies te raadplegen op de officiële website van Vlaanderen, beschikbaar op vlaanderen.be. Deze website biedt up-to-date informatie over verschillende premies en subsidies die beschikbaar zijn voor nieuwbouwwoningen. Door regelmatig de website te bezoeken, blijf je op de hoogte van eventuele wijzigingen in het premiebeleid en kun je optimaal profiteren van de financiële voordelen die de overheid biedt. Het is een waardevolle bron van informatie om ervoor te zorgen dat je volledig geïnformeerd bent over de beschikbare ondersteuning bij het realiseren van jouw nieuwbouwplannen.

Conclusie
Het kopen van een nieuwbouwwoning biedt een scala aan voordelen ten opzichte van een bestaande woning. Kijk daarom zeker eens naar nieuwbouwwoningen en ontdek of het iets voor jou is!